Jana Sanskriti in 2018: video

Een prachtige, korte impressie van het werk van de Indiase Theatre of the Oppressed-beweging Jana Sanskriti (“Cultuur van het Volk”). Inmiddels is het bijna 40 jaar geleden dat deze beweging begon in een klein dorpje in een van de armste provincies van West-Bengalen (tegen de grens met Bangladesh).

Op dit moment heeft de beweging alleen al in het oorspronkelijke werkgebied ruim 40.000 leden. In heel India opereren 40 groepen onafhankelijk van elkaar. Zij zetten zich vooral in voor de rechten van landloze boeren, voor de positie van vrouwen in traditionele culturen en voor onderwijs voor de boerenkinderen, zodat zij op een dag de armoede kunnen overwinnen. Onderzoek laat zien dat hun aanpak werkt.

De manier van theaterspelen van Jana Sanskriti is uniek voor de wereld. Behalve stukken die door de bevolking zelf zijn gemaakt, speelt het kernteam ook internationaal bekende stukken en maakt deze interactief. Dat betekent dat het publiek mag bepalen hoe het stuk afloopt. In 2018 won Jana Sanskriti met een adaptatie van “Het poppenhuis” een van de prestigieuze Ibsen-beurzen.

De video werd opgenomen tijdens het Muktadhara-Festival van december 2018, waar ik een 5-daagse workshop Mediatheater mocht geven. In december van dit jaar is er dus weer zo’n festival. Mis het niet!

  • C-LinQ op Twitter
  • C-LinQ op Facebook
  • Ronald Matthijssen op LinkedIN
  • C-LinQ op Blogger