Theater van de Onderdrukten

Het Theater van de Onderdrukten is een revolutionaire methode die mensen en organisaties helpt om persoonlijke en maatschappelijke doelen te ontwikkelen en te bereiken. De methode ontstond in Latijns-Amerika rond 1970; nadat de Braziliaanse vader van de methode, Augusto Boal, in 1976 naar Europa vluchtte, veroverde het Theater van de Onderdrukten de wereld. Op dit moment wordt het in meer dan de helft van alle landen beoefend. De methode is erkend door de VN en Augusto Boal was vlak voor zijn dood in 2009 kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Voor meer informatie over het Theater van de Onderdrukten zie www.theatreoftheoppressed.org.

C-LinQ traint op drie verschillende terreinen:

Training en coaching van Jokers
De Joker is de spilfiguur in het Theater van de Onderdrukten; zij (ca. driekwart van de Jokers zijn vrouwen) werkt met groepen en begeleidt de dialoog tussen podium en publiek bij Forumtheater. Ronald Matthijssen heeft 10 jaar ervaring als Joker en richt zich vooral op beginnende Jokers. Zijn specialismen zijn:
– werken met Beeldentheater als zelfstandige performance-techniek
– werken met morele dilemma’s als Jokertechniek
– ontwikkeling van een eigen Jokerstijl cq. toolkit
– persoonlijke ontwikkeling (incl. omgaan met veel voorkomende problemen)
– evaluatiemethoden: hoe meet je succes en hoe verantwoord je je werk?

Sinds 2009 hebben trainingen plaatsgevonden in Oostenrijk, Slovenië, Italië en Oekraïne.

Slimm! – werken met daders
De Slimm!-methodiek geeft daders van allerlei vormen van onderdrukking een instrument om eigen keuzes te analyseren en te beoordelen. Eerst wordt de biografie gereconstrueerd, om het eigen aandeel in de keuzes te onderzoeken. Vervolgens wordt er veel geoefend in sleutelscènes, waarin er nog een weg terug was.

NIEUW: Leerscènes voor Jokers

Jokers leren iedereen om met theater te communiceren; zelf vergaderen veel jokers zich een ongeluk. Het blijkt niet mee te vallen om de technieken van het TO op jezelf toe te passen. In 2017 verschijnt in een Spaanstalige publicatie een artikel van Ronald Matthijssen over de zgn. Leerscènes. Daarmee kunnen jokers wereldwijd hun eigen vraagstukken en dilemma’s uitspelen en daarop inspringen. Een vertaling van dit artikel verschijnt in september 2017 op deze website en in het nieuwe blog van Ronald Matthijssen.

Met leerscènes is tot nu toe geëxperimenteerd in Bolivia, Wit-Rusland, Oekraïne en Oostenrijk.

  • C-LinQ op Twitter
  • C-LinQ op Facebook
  • Ronald Matthijssen op LinkedIN
  • C-LinQ op Blogger